nieuw airborne boek

Hier kan men boeken, films en multimedia bespreken.

Moderators: Rene, Haplo, rugby, moderators

nieuw airborne boek

Berichtdoor peer » vrijdag maart 08, 2013 19 : 32

Voor de liefhebbers van het Market Garden en airborne onderwerp mijn boek.

KAMPINA AIRBORNE
Gevluchte en ondergedoken geallieerde airborne-militairen
in natuurgebied de Kampina

'Kampina Airborne' verteld het waargebeurde verhaal van een grote groep geallieerde airborne-militairen achter de vijandelijke linie in Noord-Brabant. Militairen voor het grootste deel bestaande uit elite soldaten van de Amerikaanse 101ste en 82ste Airborne Divisie en van de Britse 1ste Airborne Divisie. Allen kwamen vanaf 17 september 1944 voortijdig neer op Noord-Brabants grondgebied. Deze grote groep bestond oorspronkelijk uit twee verschillende groepen airborne-militairen. Eén grote groep, bestaande uit 47 Britse en Amerikaanse airborne-militairen was afkomstig uit diverse zweefvliegtuigen die voortijdig aan de grond waren gekomen bij de dorpen De Moer, Drunen en het gehucht Zandkant. Een andere grote groep bestaande uit 51, hoofdzakelijk Amerikaanse airborne-militairen, was afkomstig uit diverse zweefvliegtuigen die voortijdig waren neergekomen rondom de dorpen Biezenmortel, Vught en Boxtel.

'Kampina Airborne' beschrijft zeer gedetailleerd hoe het plaatselijke verzet de kleine groepjes airborne-militairen bij hun zweefvliegtuigen opving en tot een groep samenbracht. Voor de groep die rondom de Loonse en Drunense duinen wordt beschreven hoe onder andere leden van de plaatselijke verzetsgroepen ‘André’ (Waalwijk) en ‘Veltman’ (Drunen) de militairen bij hun landingsplaats opvingen en verstopten en met behulp van boeren en de plaatselijke geestelijkheid ondergebracht in de omgeving. Vijf weken lang verscholen de militairen zich onder leiding van een Engels Luitenant in o.a. schuren, boerderijen en kloosters in Drunen, Elshout en in gehuchten in de omgeving van de Loonse en Drunense duinen. Gedurende deze periode moesten de militairen zich voortdurend met behulp van hun helpers verplaatsen omdat de kans om door de Duitsers ontdekt te worden alsmaar groter werd. Het boek beschrijft voorts exact door wie en hoe deze militairen precies werden geholpen.

Tegen het einde van oktober verplaatsten deze militairen zich gesteund door het Drunens verzet naar het natuurgebied de Kampina tussen de dorpen Oisterwijk en Boxtel. Daar zat in de bossen ook een grote groep airborne-militairen verscholen die door het plaatselijke verzet aldaar op vergelijkbare wijze waren samengebracht. Ook de hulp en opvang van deze militairen komt in het boek uitgebreid en zeer gedetailleerd aanbod. Door de samenvoeging van deze twee grote groepen hoopten de militairen voldoende slagkracht te creëren om door de vijandelijke linie heen te kunnen breken om hun eigen troepen in het bevrijdgebied rondom Eindhoven (de corridor) te kunnen bereiken.

In de avond van 24 oktober trokken de militairen, gesteund door het Boxtels verzet, de Kampina uit om op te trekken naar Boxtel. De reden was een bericht van het verzet dat de Duitse bezetter het nabij gelegen Boxtel had verlaten nadat het Britse landleger ten oosten van het dorp was gesignaleerd. Als bevrijders werden de airborne-militairen met hun Nederlandse helpers in Boxtel binnengehaald en werd het dorp diezelfde avond nog bevrijd. De volgende morgen van 25 Oktober trok het Britse landleger Boxtel binnen en werd het dorp voor de tweede keer bevrijd, maar toen officieel.

'Kampina Airborne' is uitgegeven in het Nederlands en in het Engels en zijn beide identiek. Het is een softcover editie 17x24 en telt 238 pagina’s, drie kaarten en meer dan 150 zwart-wit foto’s, vele niet eerder gepubliceerd. Als bijlage bevat het boek een grote plattegrond van dat deel van Noord-Brabant waarin dit waargebeurde verhaal zich afspeelt. Hierop staan 69 gemarkeerde locaties van o.a. de landing en schuilplaatsen, loop en vluchtroutes etc. Voorts bevat het boek een flinke index met de namen en gegevens van al de betrokken militairen en Nederlandse verzetsmensen die in het boek voorkomen. Ook de vliegtuig gegevens worden vermeld in de index.

De militairen en vliegtuigen kwamen van de hieronder vermelde eenheden.

401 Glider Infantry Regiment
327 Glider Infantry Regiment
325 Glider Infantry Regiment

South Staffordshire Regiment
1st Airlanding Light Regiment
1st British Parachute Brigade
1st Independent Polish Parachute Brigade
No.2 Dutch Troop, No10 Inter-Allied Command

434TCG/72TCS
436TCG/79TCS
436TCG/81TCS
441TCG/301TCS
442TCG/303TCS
442TCG/304TCS


Het boek kost 19,95 euro exclusief verzendkosten. Verzenden binnen Nederland vanaf 4,75 euro.
Voor bestelinformatie graag een e-mail naar vanderlinden2@home.nl
Betalen kan dan via bank of PayPal.

NL ISBN/EAN: 978-90-813764-4-0
Eng ISBN/EAN: 978-90-813764-6-4

facebook-kampina airborne

Afbeelding

Uploaded with ImageShack.us
peer
 
Berichten: 1
Geregistreerd: vrijdag maart 08, 2013 18 : 01

Keer terug naar Boeken, films & multimedia

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast